Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-29@16:52:17 GMT

جاذبه‌های دیدنی کنگ هرمزگان؛ از بوم مسی تا ثبت جهانی یونسکو

تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۴۹۰۹۴۸

جاذبه‌های دیدنی کنگ هرمزگان؛ از بوم مسی تا ثبت جهانی یونسکو

‍‍‍‍‍‍

بندرکنگ در تاریخ دریانوردی ایران هم‌طراز شهری همانند سیراف؛ دارای سبقه‌ای درخشان و بی‌بدیل است، که امروز با تمام زیبایی‌هایش در معماری و فرهنگ، همانند یزد برای ثبت جهانی یونسکو نیز نیم‌خیز شده است. ۱۸ دی ۱۳۹۶ - ۱۴:۴۹ استانها آذربایجان شرقی آذربایجان غربی نظرات

به گزارش تسنیم از هرمزگان، کنگ؛ شهریست که در قدیم یکی از بنادر مهم و پر رونق جنوب کشور بوده و به ساخت لنج‌های چوبی بزرگ که در لفظ محلی "جهاز" خوانده می‌شود شهرت دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر کمی در شهر امروز کنگ قدم بزنید خواهید فهمید که زیبایی این شهر وصف نشدنی است و شما را به چند صد سال قبل برمی‌گرداند زمانی که خانه‌ها هنوز با ساختار بادگیر و حیاط و درهای  آهنی بزرگ در کوچه‌های باریک ساخته می‌شد با مردمانی مهربان که گاها عربی نیز تکلم می‌کنند.

در زمان قدیم شهر کنگ یکی از مراکز مهم دولت پرتغال در خلیج فارس بوده، در زمانی که برتغالی‌ها تسلط بر خلیج فارس و منطقه داشته‌اند، لنگرگاهی در کنگ ساخته بودند که کشتی‌های بزرگشان در آن لنگر می‌انداخت، همچنین قلعه بزرگی ساخته بودند که مقر حکومت آنها بود، آثار این قلعه در کنار دریا باقی‌مانده‌ است.

وقتی که آب دریا مَد می‌یابد آب اطراف بقایای این قلعه را فرا می‌گیرد، اما وقتی که آب دریا در حالت جزر است قسمتی بزرگی از قلعه نمایان می‌شود، این قلعه نزد مردم کنگ به قلعه پرتغالی‌ معروف است.

یکی دیگر از قلعه‌های این منطقه، قلعه لشتان نام دارد که گفته می‌شود راهی زیرزمینی بین آن و قلعه پرتغالی‌ها وجود داشت و از این مسیر برای رفتن به قلعه دیگر یا رساندن تجهیزات در هنگام جنگ استفاده می‌شد.

بندرکنگ تا بندرعباس 165 کیلومتر فاصله دارد و مساحت کلی این شهر پنج کیلومتر مربع است. بیشتر تاریخچه بندرکنگ به بندر بودن آن مربوط می‌شود. در گذشته این شهر مکانی برای تجار بود و کشتی‌های بزرگی نیز در آن پهلو می‌گرفتند که از آن‌ها برای تجارت به هند، بصره، ممباسا و کشور‌های آفریقایی استفاده می‌شد.

تجار این منطقه خرما، الورد، المستکی، جوز، لوز و سجاده به کشور‌های مقصد می‌بردند و از آنجا نیز چوب، چای و پارچه وارد می‌کردند. تجار در بندرکنگ منازلی را نیز برای خودشان ساخته بودند که اغلب این خانه‌ها از سنگ و گچ ساخته شده بود و در بالای آن‌ها نیز بادگیر وجود داشت.

در بندرکنگ حدود 56 هکتار بافت تاریخی وجود دارد که گردش در بین آن‌ها می‌تواند بسیار هیجان‌انگیز باشد. خانه‌های سنتی، بادگیر‌ها و منظره‌ای زیبا از دریا همگی سفر به این شهر را خاطره انگیز‌تر می‌کنند. از جمله جاذبه‌های گردشگری این منطقه می‌توان به قلعه لشتان، موزه مردم شناسی، موزه شخصی محمد ابراهیمی، مجسمه لنج مسی، پارک جنگی، خانه هنرمندان، خانه صنایع دستی، ‌قلعه پرتغالی‌ها، خانه گلبتان، برج مدور، برکه پنج تا، برکه دریا دولت،‌ بادگیرها، بازار ماهی‌فروشان و جنگل‌های حفاظت شده آکاسیاتورتلیس اشاره کرد.

                                

لنج بوم مسی:

در سال 1273 لنجی شخصی در بندر کنگ ساخته شد که 700 تن ظرفیت بار داشت. این لنج ابعاد بسیار بزرگی داشت و به همین دلیل بخش زیادی از آن در زیر آب قرار می‌گرفت و همین بخش را نیز با ورق‌های مسی پوشانده بودند. این لنج مسی برای مقاصد تجاری مورد استفاده قرار می‌گرفت و 60 نفر سرنشین و دو ناخدا داشت که وسایل مختلف را به آفریقا،‌ هندوستان، پاکستان و یمن حمل می‌کرد.

تنها باقی مانده این لنج نقل می‌کند که در سال 1323 یک هواپیمای ژاپنی در مسیر سفر از آن فیلم‌برداری کرد و روز بعد زیردریایی آن کشور به لنج حمله کرد و آن را از بین برد. در حال حاضر در همان بخشی که این لنج ساخته شده بود، تندیسی از آن را به یاد قربانیان آن حمله ساخته‌اند که نمادی از حدود 113 سال پیش است.

برکه دریا دولت:

این بنا به صورت برکه‌ای (بنا به گویش محلی) بزرگ یا آب انبار مدور به قطر 28 متر و عمق 14 متر بوده که فاقد سقف می‌باشد. ضخامت دیوار پیرامونی آن یک و ارتفاع آن سه متر است. این بنا در بیرون از شهر کنگ از سمت شمال شهر واقع شده‌ است. به خاطر بزرگی غیر قابل تصور این برکه «دریا دولت» نامیده شده‌ است، و به خاطر وسعت زیاد این برکه فقط نیم سقف دارد و سقفش کامل نیست مانند سایر برکه‌ها که سقف کامل دارند.

خانه گلبتان:

خانه گلبتان یکی از بناهای بسیار زیبای دوره قاجاریه در بندر کنگ است. این خانهٔ اثری تاریخی و دارای تعدادی اتاق در پیرامون یک حیاط مرکزی و چند بادگیر است. طاق‌ها و گچبری‌های زیبای آن نمایانگر هنر استادکاران آن دوره می‌باشد. خانه گلبتان در تاریخ سه اسفند 1377 با شمارهٔ ثبت 2229 به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

*قلعه‌های پرتغالی‌ها:

قلعه‌های پرتغالی‌ها تقریباً در بیشتر مناطق حاشیه خلیج فارس وجود دارد، در بندر قشم، کنگ، در عمان، در رأس الخیمه، در قشم، در جزیره هرمز و جاهای دیگر. این قلعه‌ها با پلان چهار ضلعی نامنظم، دارای دیوارهای به قطر حدود سه و نیم متر و برج‌هایی به ارتفاع حدود 12 متر در چهار گوشه قلعه‌ است. قلعه پرتغالی‌های قشم شامل انبارهای اسلحه، آب انبار بزرگ، اتاق‌های سرباز خانه، زندان، کلیسا، مقر فرماندهی، تالار است.

کلیسای بعضی از این قلعه‌ها، دارای دو ردیف ستون‌های سنگی دایره‌ای شکل با قوس‌های زیبایی از سنگ‌های مرجانی تراش خورده‌ است. قلعه‌های پرتغالی‌ها یکی از نقاط دیدنی استان هرمزگان است.

موزه مردم شناسی:

موزه مردم شناسی بندرکنگ از موزه‌های مهم تاریخی و مردم شناسی در جنوب ایران است. موزه مردم شناسی و دریانوردی بندرکنگ که توسط افراد خیّر، ناخداها و جاشوهای این بندر تاسیس شده است که در این موزه وسایل و نقشه‌هایی که ناخداها و جاشوها در زمان دریانوردی از آنها استفاده می‌کردند به معرض نمایش در آمده است.

این موزه از مجموعه‌های مهم دریانوردی، آداب و رسوم، معماری، صنایع دستی و نوع پوشش و خوراک مردم قدیم و جدید بندرکنگ است. در کمتر بندری در ساحل شمالی خلیج فارس، مجموعه‌ای با این گستردگی وجود دارد که مورد استفاده مستقیم بازدیدکنندگان و پژوهشگران قرار گیرد.

این موزه که در طول سال پذیرای گردشگران زیادی می‌باشد، شامل آثار قدیمی دریانوردی شامل فرمان لنج، سکستان، رادیوهای قدیم، قطب‌نما، تصاویری از انواع ماهی، لنگر کشتی، ماکت کشتی‌های کوچک و بزرگ، برکه، چاه، سبک معماری و خانه‌های محلی قدیمی، صنایع دستی ساخته شده از محصولات دریایی و درخت نخل نظیر؛ حصیر، سپ، بند لنگر کشتی، غذاهای محلی قدیم بندرکنگ که هنوز هم پخته می شود، بادگیرهای کوچک، استفاده از چندل در سقف و حجله بندر کنگ می‌باشد که توسط افراد متخصص که از افراد محلی بندرکنگ هستند، برای گردشگران توضیح داده می‌شود.

موزه شخصی محمد ابراهیمی:

محمد ابراهیمی یکی از ناخدایان بندر کنگ هست، که بعد از بازنشسته کردن خود از کار دریا وقت خود را صرف جمع‌آوری مجموعه‌ای با ارزش و زیبا از تجهیزات دریایی و لنج‌رانی کرد و سال‌ها با صبر و علاقه‌ای مثال زدنی موزه‌ای کوچک و شخصی در منزل خود راه‌‌اندازی کرده است.

پارک جنگلی کوهین:

پارک کوهین از مراکز تفریحی و توریستی بندر کنگ هستش، که در کنار موزه مردم شناسی این شهر قرار گرفته. در پارک کوهین علاوه بر حیوانات وحشی و اهلی محلی، گونه‌های زیبای پرندگان وجود داره، که نظر هر بیننده‌ای رو به سمت خود جذب می‌کند و از طرف دیگه ساحل مرجانی و زیبای بندرکنگ که در مجاورت این پارک قرار دارد هم به جذب توریست این منطقه کمک می‌کند. در حال حاضر هم بسیاری از ساختارهای جدید در این پارک در حال بنا می‌باشد که در آینده بر زیبایی پارک می‌افزاید.

اقامت در بندر کنگ

هتل‌ها و مهمانسراهای زیادی در بندر کنگ وجود دارد که گردشگران با هر سلیقه‌ای می‌توانند در آن اقامت داشته باشند اما هتل بوم‌گردی بندرکنگ یکی از زیباترین مکان‌هایی است که گردشگران می‌توانند با اقامت در ان زندگی در فضای بومی و محلی را تجربه کنند. این محل اقامتی دارای شش اتاق بوده که دو اتاق بزرگ آن بادگیر است و هر کدام از اتاق‌ها، دارای سرویس بهداشتی مجزاست. جالب است که بدانید، بوی نان تازه از تنور نان محلی "فلزین" که به صورت کاملا سنتی در این هتل تولید شده در تمامی فضای خانه می‌پیچد و حس و حال جالبی را در آن برقرار می‌کند.

صنایع دستی

 عروسک‌ها خمیری خاصی که در کنگ تولید می‌شود، ترویج دهند فرهنگ بومی مردمان خونگرم جنوب است که با دقت و ظرافت خاصی تهیه می‌شود، این زیبایی را می توان در لباس‌ها و نقش و نگار حنا بر روی دستان و پاهای عروسک‌ها دید.

خانه هنرمندان بندرکنگ مرکز تولید صنایع ‌دستی بندرکنگ از جمله گلابتون دوزی، خوس بافی، خوس دوزی و شک دوزی است که حدود 200 نفر عضو این خانه هستند، صنایع دستی این شهر را میت‌وانید در بازار این شهر خریداری کنید.

غذاهای محلی

غذاهای محلی بیشتر غذاهای شهر بندرکنگ دقیقا همان غذاهایی است که در هندوستان مصرف می‌شود، نه تنها غذاها بلکه تمام نان‌ها و ادویه‌های محلی همه هندی هستند غذاهای بومی بندر کنگ مانند غذاهای مردمان کالیکوت (بندری واقع در جنوب هندوستان) می‌باشد، چون در زمان‌های قدیم از کالیکوت بار ادویه و تمر هندی از طریق دریا وارد استان هرمزگان می‌شد مثل بریانی، حواری (مسالا دار چاول)، نان فطیر (نان چپاتی)، نان کلوکی، نان حلقه‌ای، پکاره (پاکورا)، زلیبی (زولبیا)، نان ستپوری (نان پراتا)، ادویه محلی (گرم مسالا) و ... غذای محلی بندرکنگ به نام‌های هریصه، گوبولی، میگو، بریانی، گری‌سات،کلمبا، باقلا، نخود را می‌توان نام برد.

پذیرایی

شیرینی‌های محلی در بندرکنگ به نام حلوا مسقطی، خم فروش،کرم کارامل، شکلمه همراه با قهوه تلخ می‌باشد.

در منازل بندر کنگ سینی فاله قرار دارد که دارای شیرینی‌هایی مانند حلوا، زولبیا، پشمک، خرما، شیره خرما و همچنین ارده سفید می‌باشد که اکثر این شیرینی‌ها با چای شیرین مصرف می‌شود.

قهوه محلی یکی از نوشیدنی‌های محلی مورد استقبال این مکان هست که به صورت عربی سرو می‌شود و نوشیدن آن خالی از لطف نیست.

رسیدن به بندرکنگ

گردشگرانی که قصد سفر به بندرکنگ و بازدید از جاذبه‌های گردشگری آن را دارند می‌توانند از طریق هواپیما، مسیر جاده‌ای و دریا به این منطقه سفر کنند. البته خود بندرکنگ دارای فرودگاه نیست اما گردشگران می‌توانند مقصدشان را فرودگاه بندرلنگه انتخاب کنند و سپس به سمت بندرکنگ بروند که فاصله بسیار کمی دارد و در واقع بندرکنگ بخشی از بندر لنگه است. از طریقی تاکسی‌های بین‌شهری نیز می‌توان از بندرعباس و یا بندرلنگه به کنگ رسید.

کنگ که امروز با تمام دارایی‌های تاریخی، اجتماعی، فرهنگی و هنری با تمام رازهایی که در دل دارد، و با مردمانی با اصالت و با فرهنگ آنگونه که باید مورد شناخت گردشگران داخلی و خارجی قرار نگرفته است.

پیگیری ثبت جهانی این بندر ناب، بارقه‌هایی از امید را در دل مردمان خطه جنوب برای قد علم کردن این بندر که در روزگاری مایه ارتباط پدرانشان با دنیای آن‌سوی دریاها بوده را زنده کرده است.

انتهای پیام/

بندر کنگبندر کنگبندر کنگبندر کنگبندر کنگبندر کنگجاذبه‌های دیدنی کنگ هرمزگان؛ از بوم مسی تا ثبت جهانی یونسکوبندر کنگبندر کنگبندر کنگبندر کنگبندر کنگبندر کنگبندر کنگبندر کنگبندر کنگبندر کنگبندر کنگبندر کنگبندر کنگ R7720/P1336/S6,47,48,49,50,51,52,53,54,55,56,57,58,59,60,61,62,63,64,65,66,67,68,69,70,71,72,73,74,75,76,1188,1369,1381/CT6

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۴۹۰۹۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بندر کنگ نماد حفظ و صیانت از فرهنگ و معماری بومی است

ایسنا/هرمزگان استاندار هرمزگان گفت: بندر کنگ نماد حفظ و صیانت از فرهنگ و معماری بومی است.

مهدی دوستی استاندار هرمزگان ظهر امروز هشتم اردیبهشت در دیدار با معتمدان و فعالان سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بندر کنگ با شمردن زیبایی‌های بصری و تاریخی این شهر اظهار کرد: بندر کنگ نماد و تبلور زیبایی و هنر سنتی مردم هرمزگان است و تصویری که از این بندر و مردمان شریف آن به ذهن می‌رسد همدلی، انصاف، تعادل، زیبایی و تاریخ عمیق منطقه است.  

وی با اشاره به اینکه استان هرمزگان به سرعت در مسیر صنعتی شدن و توسعه قرار گرفته است، افزود: در استان طرح‌های صنعتی و پالایشگاهی متنوعی از جمله در حوزه فولاد آغاز شده که در سالیان آتی سبب توسعه صنعتی استان خواهد شد.  

استاندار هرمزگان نگرانی مهمی که در مسیر توسعه وجود دارد را لطمه دیدن فرهنگ و هویت تاریخی و بومی استان بر شمرد و گفت: نگران هستیم که توسعه صنعتی خدشه‌ای به هویت، فرهنگ و معماری بومی و در کنار آن به محیط زیست استان وارد کند که سعی داریم با طرح‌های درختکاری، کنترل و ساماندهی فاضلاب و انتقال پساب شهر بندرعباس در مسیر صیانت از محیط زیست گام برداریم.

دوستی همچنین تربیت نیروی انسانی را وجه مهم توسعه پایدار دانست و بیان کرد: احداث دانشکده پزشکی درشرق و غرب، راه‌اندازی ۲۸ هنرستان جوار صنایع و هنرستان انرژی اتمی در حوزه صیانت از نیروی انسانی اجرا شده تا نگرانی‌ها در این حوزه‌ها کاهش یابد.  

نماینده عالی دولت در استان هرمزگان، هویت و فرهنگ را شاخص غالب در خلق مزیت‌ها برشمرد و گفت: در هر مسئله‌ای مردم پای‌کار بوده‌اند اتفاقات مهمی رقم خورده و شما مردم فهیم بندر کنگ از فرهنگ و معماری خاص منطقه صیانت کرده‌ و عاشقانه هوای هویت و معماری بومی را داشته‌اید که بسیار قابل تقدیر و لازم است که فرهنگ و معماری بندرکنگ بعنوان «نماد» معرفی شود.

وی بر ایجاد کمیته تخصصی برای بندر کنگ تاکید و اظهار کرد: موارد مطرح شده بررسی و در خرداد ماه جلسه ای به‌منظور تصمیم‌گیری در بندرکنگ برگزار می‌کنیم تا بتوانیم نقشه راه توسعه را شهر ترسیم و بر مزیت‌هایی همچون گردشگری، تجارت و شیلات شهر تمرکز کرده و زنجیره‌های ارزش را بر روی این مزیت‌ها تعریف کنیم.  

مهدی دوستی همچنین با تاکید بر اینکه نیاز است از ظرفیت بخش خصوصی در حوزه سرمایه‌گذاری در این شهر استفاده شود، افزود: پیشنهاد می‌کنم همایش سرمایه‌گذاری ویژه بندرکنگ برگزار و در آن از سرمایه‌گذاران و علاقمندان به فعالیت در حوزه‌های مختلف اقتصادی دعوت شود تا با مزیت‌های نسبی و ظرفیت‌های منطقه بهتر آشنا شوند.  

به گزارش ایسنا، در این جلسه جمعی از معتمدان و فعالان حوزه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بندرکنگ در کنار مسئولان شهرستان بندرلنگه در سخنانی مطالبات و درخواست‌های مردم از استاندار هرمزگان را مطرح کردند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • یک روز ناب در دل طبیعت بکر در چند کیلومتری تهران
  • قاچاق چوب در بندر پارسیان
  • گروه موسیقی آهوی دشت شهربابک در بندر عباس به روی صحنه رفت
  • کرج کاندیدای انتخاب پایتخت جهانی کتاب ۲۰۲۶ یونسکو شد
  • کرج نامزد انتخاب پایتخت جهانی کتاب ۲۰۲۶ یونسکو شد
  • استقرار شناور یدک‌کش بُرنا در حوضچه بندر جاسک
  • بندر کنگ نماد حفظ و صیانت از فرهنگ و معماری بومی است
  • اجرای 30 برنامه ملی، منطقه ای و محلی هفته ملی خلیج فارس در هرمزگان
  • بافت تاریخی بندر بوشهر با مشارکت مردم بازآفرینی می‌شود
  • (تصاویر) ترسناک‌ترین جاذبه‌های گردشگری جهان؛ از قلعه اجنه تا جنگل خودکشی!